Kvarteret Utopia med Umeå centrums bästa läge

Kvarteret Utopia är mitt, ditt, allas kvarter. Det är här vi möts. En bit av Umeå, med bra läge för nästan allt: äta, sova, träna, shoppa, spana, jobba, spela, bruncha, dansa, umgås och bara vara. Varmt välkommen hit!

Mitt i hjärtat av Umeå centrum ligger kvarteret Utopia. Den pulserande mötesplatsen som erbjuder en mix av shopping, matupplevelser och service.

Utöver själva gallerian finns hotell, gymnasieskola, kontor, coworking, restauranger, barer, sportbar med bowling samt de unika stadsradhusen och bostadsrätterna på taket. Detta bidrar till ett levande kvarter hela dygnet.

I Utopia inryms lokaler på två plan och en av Umeås modernaste träningsanläggningar, Umeå Sport & Motion, ligger på det tredje våningsplanet. Den kommersiella ytan uppgår till cirka 19 000 kvadratmeter.

Kvarteret Utopia ligger mitt i centrum och har tre entréer. Det bidrar till ett stort flöde av besökare. Huvudentrén vetter mot Rådhustorget. På Utopias tak finns bostäder, både radhus och bostadsrätter. Foto: Sebastian Sahin.

Flera anledningar att välja kvarteret Utopia

3,5 miljoner besökare per år

Utopia har ett stort flöde av besökare tack vare det centrala läget och med gallerians strategiskt placerade entréer. Två av Utopias ingångar vetter mot gågatan och den tredje ligger intill Vasaplan, som är ett av norra Sveriges största nav för kollektivtrafik.

Umeå centrums mötesplats

God tillgänglighet för alla besökare då gallerian har generösa ytor. Mitt i gallerian finns ett atrium som med sitt ljus och rymd är en given plats för events, utställningar och uppträdanden.

En mix av shopping, matupplevelser och service

Det finns plats för 50 lokaler anpassade för butiker, service, restauranger, barer och caféer. Den kommersiella ytan är 19 000 kvadratmeter fördelat på tre våningsplan.

Närhet till kommunikationer

Kollektivtrafik, tågstation, parkeringshus och supercykelväg finns i närheten.

En av entréerna vetter mot Vasaplan, ett nav för Umeås kollektivtrafik. Foto: Sebastian Sahin.

Marknadsföring och aktiviteter

Centrumledningen sätter en årlig marknads- och aktivitetsplan för att stärka kvarteret Utopias attraktivitet. Flera kommunikationskanaler såsom digitala skärmar och sociala medier finns för att marknadsföra gallerians utbud.

Utopias östra entré vetter mot shoppingstråket Kungsgatan/Vasagatan

Här ligger kvarteret Utopia

Utopia ligger mitt i Umeå centrum och ovanpå gallerian finns radhus och lägenheter.

Umeå – en av Sveriges snabbast växande städer

En tillväxtstad

Umeå är norra Sveriges ledande tillväxtort och är en av de städer i Sveriges som växer snabbast. Umeå till Sveriges 11:e största stad och den ökar med cirka 2000 invånare per år. Idag finns över 130 000 invånare här – och den siffran förväntas vara 200 000 år 2050.

Universitetsstaden – en stark köpkraft

Endast två kilometer från Umeå centrum ligger Universitetsstaden. Här finns Umeå universitet, SLU och Norrlands universitetssjukhus – med cirka 38 000 studenter och 12 000 medarbetare. Detta ger Umeå goda förutsättningar vad gäller kompetent arbetskraft och stark köpkraft.

Hållbara kommunikationer till, från och inom staden

Umeå har två tågstationer, en i centrum och en vid stadsdelen Östra Station och Universitetsstaden. Navet för kollektivtrafiken ligger på Vasaplan, intill Utopia. Dessutom finns en supercykelväg som leder från Universitetsstaden genom centrum, ett stenkast från Utopia, och vidare väster om staden.

Ung befolkning

Medelåldern i Umeå är endast 39 år. Allt fler väljer att flytta från våra storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Här står Umeå sig stark i konkurrensen.

5 kilometersstaden

Närheten till hela Umeås utbud ligger inom fem kilometer och korta avstånd får invånarna goda förutsättningar för att agera hållbart. Umeå Airport ligger så nära centrum att många väljer att cykla till flyget.

Ett starkt näringsliv

Umeå har ett starkt näringsliv med entreprenörsanda. Idag finns det cirka 14 000 företag och varje år startas det drygt 700 nya företag.

En attraktiv besöksdestination

Besöksnäringen är en av de snabbast växande delarna av Umeås näringsliv. Den är viktig för turismen och bidrar till att Umeå blir en mer upplevelserik plats. I anslutning till Utopia finns Comfort Hotel Winn med drygt 130 rum.

En arena för evenemang

I Umeå finns ett stort utbud av evenemang inom musik, teater, dans, konst och sport. Här finns bland annat Väven – Umeås plattform för kultur samt Norrlandsoperan, Guitars – The Museum och Bildmuseet. Flera evenemang såsom Rally-VM, Brännbollsyran och Jazzfestivalen återkommer hit.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå centrum och våra lokaler i Utopia? Kontakta oss gärna så berättar vi mer. Utopia har även en egen hemsida, www.utopiashopping.se.

Kontakta oss!

  • Mona Lidén

    Centrumledare kvarteret Utopia
    090-14 46 44

  • Sara Bergh

    Affärsansvarig uthyrare
    090-14 46 60