Att köpa nyproduktion – så här går det till

Här kan du följa vår guide, steg för steg, vad som händer när du köper nyproduktion.

1. Intresseanmälan

När du hittat en lägenhet du är intresserad behöver du göra en intresseanmälan. På så sätt kan vi kontakta dig för mer information om bostadsrättsförsäljningen, exempelvis datum för säljstart, planlösningar, inredningsval samt såklart erbjudande om att få köpa. Intresseanmälan är inte bindande och du kan när som helst avanmäla dig.

2. Förstahandsavtal

Ett förhandsavtal garanterar dig som köpare att köpa en viss lägenhet. Avtalet grundar sig på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket (https://www.bolagsverket.se/). När du tecknar ett förhandsavtal får du instruktioner för inbetalning av förskottsbeloppet, som är en del av köpet och då kommer det samtidigt att genomföras en kreditupplysning på dig. Du får också en preliminär tillträdesdag.

3. Inredning

Du kan göra en del tillval för din lägenhet om du har tecknat dig i ett tidigt skede för en av lägenheterna. De olika tillvalsmöjligheterna finns på vårt kontor. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och tillvalsleverantören.

4. Upplåtelseavtal och handpenning

Vi skickar dig upplåtelseavtalet när föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket. Du undertecknar avtalet och returnerar det därefter till mäklaren. Vi skickar dig en faktura på handpenningen för din nya bostad när avtalet är påskrivet och har kommit till oss. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen, med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. I avtalet får du även en definitiv tillträdesdag till lägenheten vilket innebär att upplåtelseavtalet tecknas minst 3 månader före tillträdet.

5. Slutbetalning

Innan du får tillträde till din nya bostad behöver du betala in den resterande delen av köpeskillingen. Slutbetalningarna för din lägenhet, inklusive betalning av dina tillval och månadsavgiften ska vara gjorda på dagen för tillträdet. Som köpare kommer du att kallas till en slutbesiktning av din lägenhet.

6. Flytta in!

Äntligen! Nu börjar det bli dags att flytta in. Det är bra att redan innan inflyttning se över eventuella abonnemang som exempelvis bredbands- och elleverantörer, förbereda försäkringar och göra en adressändring.

7. Besiktning & garanti

När alla byggnadsarbeten är slutförda sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktningsman. Efter två år kommer det även att utföras en garantibesiktning av byggnaderna och lägenheterna där man som köpare får eventuella brister i lägenheten åtgärdade (ej normal förslitning).

Grattis! Nu har du köpt och flyttat in i din nya lägenhet.