Vill du hyra ut i andra hand?

Vill du hyra ut din lägenhet i andrahand är det du själv som hittar en hyresgäst. Andrahandsuthyrning måste godkännas av hyresvärden. 

Det är du som hyresgäst som fortfarande ansvarar för lägenheten med allt vad detta innebär, t.ex. att hyra betalas i tid och uppkomst av eventuella störningar. Vi rekommenderar därför att du och andrahandshyresgästen skriver ett hyresavtal er emellan. Vi signerar inte andrahandsavtal mellan dig och din hyresgäst. Kontrakt kan inte övertas eller överlåtas till andrahandshyresgäst efter godkänd tid löpt ut. Om du inte ska flytta tillbaka ska lägenheten sägas upp!  

Våra regler för andrahandsuthyrning:

  • Bo i lägenheten minst 6 månader före du kan hyra ut lägenheten i andrahand.
  • Max tid för uthyrning i andra hand är 12 månader.
  • Personen som hyr i andra hand måste vara minst 18 år.
  • Skäl att hyra ut i andra hand är: Studier, praktik eller visstidsarbete på annan ort (intyg krävs för dessa) och prova-på-samboskap.

Från 1 oktober 2019 träder även hyresgästlagens nya lagändringar i kraft kring andrahandsuthyrning. Läs mer om lagändringarna här.

Andrahandsuthyrning blankett

Blanketten fylls i och skickas (tillsammans med eventuellt intyg) till:

Balticgruppen AB
Box 489
901 09 Umeå

Godkännande av andrahandsuthyrningen skickas ut via mail.

Adressändring:

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket. Om du flyttar till ett annat nordiskt land ska du anmäla inflyttning i det andra nordiska landet.

När du hyr lägenhet i andrahand ska du göra en flyttanmälan på Skatteverkets hemsida så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Adressändring mot en avgift. Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenhetsadressen. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr och på ditt postfack.

Observera att du som boende i andrahand (eller som inneboende) inte ska ange c/o-adress i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om en sådan finns.