Vi vill hjälpa dig att få ett bättre boende

Nedan hittar du information om ditt boende.

Saknar du tv-kanaler?

Har du problem att hitta de nya tv-kanalerna? För att hitta de nya frekvenskanalerna kan du behöva göra en kanalsökning/ominstallation av din tv-mottagare. Det gör du enkelt med fjärrkontrollen till din digitalbox eller tv.

Så fungerar värmesystemet i din lägenhet

I din bostäder kommer värmen från Umeå Energis fjärrvärmenät. Det betyder att den kommer från biobränslen och sopförbränning vid Dåvamyran och Ålidhemsverket.

Höst och vår är de årstider då det är svårast att anpassa värmen för att hålla en jämn temperatur inomhus. Det beror på att utomhustemperaturen ofta pendlar mycket och att det finns en viss tröghet i ett värmesystem. Till exempel kan det på hösten vara varma dagar med 15-20 grader medan nätterna är kalla med bara någon enstaka plusgrad. I värmecentralen styrs hur varmt vatten som skickas ut till radiatorerna utifrån vilken temperatur det är ute.

Termostaterna som sitter på era radiatorer ser till att temperaturen i rummet hålls konstant. Det gör den genom att reglera flödet av det varma vattnet i radiatorn. På så sätt regleras värmen så att en konstant temperatur kan hållas i rummet och att det inte ska bli för varmt eller kallt vid förändringar i lägenheten exempelvis om mycket sol lyser in eller om man vistas många personer i ett rum samtidigt.

Förebyggande tips!

Motionera termostaten på radiatorerna genom att försiktigt skruva termostaten mellan ytterlägena så att nålen som reglerar får röra sig in och ut och inte har fastnat. Det är ingen idé att vrida hårt åt något håll, risken är då att nålen fastnar i något av ändlägena.

Täck inte över radiatorerna eller ställ möbler precis framför. Spridningen av värmen påverkas av hur mycket luft som får passera radiatorn och sen sprida sig i rummet.

Om du behöver vädra – gör det snabbt och mycket på en gång. Öppna exempelvis både dörr och fönster och skapa ett korsdrag under en kort stund för att byta ut luften i lägenheten. Luften byts då ut utan att hela lägenheten kyls av. Ett fönster som står öppet under en längre period släpper ut stora mängder värme.

Klicka här för att ta del av fler tips som hjälper dig att minska din klimatpåverkan.

Städmetoder för våra fastigheter

Nedan kan du ta del av städmetoder för våra hyresbostäder.

Umedalsallén 31

Saknar du information?

Skicka gärna ett e-postmeddelande till Bostad så försöker vi uppdatera enligt ditt önskemål.