Söka bostad hos oss

För att söka bostad hos oss behöver du en användare. Då kan du göra intresseanmälan på våra lediga lägenheter. Här nedan kan du läsa mer om hur du går till väga. Om du inte hittar den information du söker går det bra att kontakta oss på vår Bostadsmail eller ringa vår växel på telefon 090-71 72 00.

Hur skapar jag en användare?

Från och med den 12 september 2017 är ”Mina sidor” uppdaterade på grund av byte av affärssystem. Om du tidigare haft en användare behöver du skapa en ny om du inte gjort det efter detta datum.

Så här gör du för att registrera en ny användare:

 1. Gå in på Mina sidor (du hittar den även under Våra bostäder) och klicka på Logga in.
 2. Välj Vill du skapa ett nytt konto? Registrera din användare genom att fylla i de fält som är obligatoriska (*).
 3. En länk skickas till din e-post för att bekräfta din registrering. Tänk på att mailet kan hamna i skräpkorgen.

  Klart! Nu har du registrerat en ny användare!

Om du idag är hyresgäst hos oss använder du din e-postadress som finns i vårt system idag för att verifiera att det är du. När du loggat in kommer du åt dina avtalsuppgifter hos oss.

För att söka bostad hos oss ställer du dig bostadskö. Du behöver stå i kö för att göra en intresseanmälan – alltid först till kvarn som gäller vid intresseanmälan.

Hur fungerar kösystemet?

Vi tillämpar alltid ”först till kvarn”. De fem första personerna som gör en intresseanmälan får ett erbjudande, har möjlighet att titta på lägenheten (visning kan ej ske vid nyproduktion) och kan tacka ja eller nej. Om personen som är först av dessa fem väljer att tacka nej eller inte svara på erbjudandet går möjligheten över till nästa person i kön. När svarstiden har gått ut skickas avtal ut till den person som ligger först och har tackat ja till erbjudandet. Om samtliga fem personer väljer att tacka nej eller inte svarar innan tiden löper ut publicerar vi lägenheten igen på hemsidan.

När du börjar söka lägenhet och har ställt dig i en kö får du ett meritvärde. Detta värde är ALLTID 0 (noll) eftersom vi tillämpar först till kvarn.

OBSERVERA att du endast bör göra intresseanmälan på de lägenheter du är intresserad av. Tacka heller inte ja till de lägenheter du inte vill hyra. Balticgruppen tar beslut om vilken lägenhet du tilldelas om du, som kandidat till att teckna hyresavtal, tackar ja till flera lägenheter samtidigt.

Observera att vi ställer som krav på våra hyresgäster att inte ha betalningsanmärkningar. Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan vi inte erbjuda dig en bostad. 

När publicerar ni nya lediga lägenheter på hemsidan?

Vi har inga bestämda tider under dagen då vi publicerar lediga lägenheter och det sker alltid under kontorstid. Lediga lägenheter ser du när kommer in på Mina sidor. Du använder sedan din inloggning för att kunna göra en intresseanmälan.

Vad händer när jag anmält mig till en lägenhet?

När minst fem personer har gjort intresseanmälan avpubliceras lägenheten från hemsidan. Observera att du endast ser din köplats när du gör en intresseanmälan. De fem personer som varit snabbast att anmäla sig får ett erbjudande utskickat via mail – erbjudande om lägenhet med information om nuvarande hyresgäst, telefonnummer och eventuell mailadress. Här får du också information om sista svarsdatum.

Observera att vi ställer som krav på våra hyresgäster att inte ha betalningsanmärkningar. Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan vi inte erbjuda dig en bostad. 

Vad händer när jag tackat ja till en lägenhet?

Från intresseanmälan till kontraktsskrivning. Så här går det till:

 1. Intresseanmälan
  Du kan anmäla intresse till tre lägenheter på samma gång. Tänk på att endast göra intresseanmälan på de lägenheter du är intresserad av. Om du, som kandidat till att teckna hyresavtal, tackar ja till flera lägenheter samtidigt är det vi på Balticgruppen som tar beslut om vilken lägenhet du tilldelas. Tackar du nej eller väljer att inte svara (uteblivet svar) till för många lägenhetserbjudanden riskerar du att bli spärrad från att söka fler lägenheter. Spärren sitter då kvar i en månad.
 2. Kreditprövning
  Är du en av de fem personer som står först i tur gör vi en kreditprövning på dig innan ett erbjudande skickas ut. Vi ställer som krav på våra bostadshyresgäster att inte ha betalningsanmärkningar.
 3. Erbjudande
  Efter att kreditprövningen är godkänd skickar vi ut erbjudandet. Du har upp till fyra dagar på dig att svara på erbjudandet.
 4. Kontraktsskrivning/tilldelning
  Står du först i kö till den aktuella lägenheten och tackar ja till den skickas avtalet till dig via e-post för e-signering (Egreement). Du signerar avtalet med mobilt bankID. Du har upp till fyra dagar på dig att svara innan turen går över till nästa person.
 5. Ny intresseanmälan
  När kontraktet är påskrivet (blir du som signerat och fått lägenheten automatiskt spärrad från att söka nytt i 6 månader) och de personer som inte fick en bostad denna gång göra en ny intresseanmälan. Det kan ta upp till åtta dagar innan det går att göra en ny intresseanmälan.

När och hur får jag mitt kontrakt?

När du signerat ditt avtal via Egreement signerar vi det på samma vis. Du kan då gå in via Egreement (via länk i mail) och skriva ut avtalet. När båda parter signerat avtalet skickas inflyttningsinformation och de första hyresavierna till dig via mail.

När du signerat ditt avtal har du inte möjlighet att söka en ny bostad förrän efter sex månader.

När kan jag hämta ut mina nycklar?

Du kan kvittera ut dina nycklar tidigast klockan 13:00 första vardagen i månaden då ditt avtal börjat gälla. Våra ordinarie öppettider är klockan 08.00–12.00.

Om du kommit överens med avflyttande hyresgäst att flytta in tidigare, än då ditt avtal börjar gälla, måste underskriven fullmakt från avflyttande hyresgäst finnas hos oss för att du ska kunna kvitterar ut dina nycklar. Fullmakten kan avflyttande hyresgäst skriva ut från hemsidan (eller skrivas för hand) och skickas in till oss via post, alternativt lämnas vid avflyttningsbesiktningen.

Vårt kontor finns i centrala Umeå på Rådhusesplanaden 2C, 4 trappor.

Viktigt att veta!

Förmedling av bostäder sker endast via Balticgruppens hemsida.