Söka bostad hos oss

För att söka bostad hos oss måste du skapa en användare. Då kan du göra intresseanmälan på våra lediga lägenheter. Här nedan kan du läsa mer om hur du går till väga. Om du inte hittar den information du söker går det bra att kontakta oss på vår Bostadsmail eller ringa vår växel på telefon 090-71 72 00.

Hur skapar jag en användare?

Från och med den 12 september 2017 är Mina sidor uppdaterade. Din tidigare eventuella användare finns därför inte längre.

För att registrera en ny användare: Gå in på Mina sidor (du hittar den under Våra bostäder) och klickar på Vill du skapa ett konto? Registrera din användare. Fyll i de fält som är obligatoriska (*). Övriga fält är valfria. Om du idag är hyresgäst hos oss kan du använda din mailadress eller ditt mobilnummer som finns i vårt system idag för att verifiera att det är du. (Tänk på att mailet kan hamna i skräpkorgen.) När du loggat in kommer du åt dina avtalsuppgifter hos oss.

För att söka bostad hos oss ställer du dig i en eller flera köer (bostadskö, studentbostadskö och trivselbostad). Kön ställer du dig i endast för att kunna göra en intresseanmälan – alltid först till kvarn som gäller vid intresseanmälan.

Hur fungerar kösystemet?

Vi tillämpar alltid ”först till kvarn”. De fem första personerna som gör en intresseanmälan får möjlighet att titta på lägenheten. Den person som hamnat först i kö av dessa fem har möjlighet att tacka ja till lägenheten och därefter teckna avtal. Om personen väljer att tacka nej går möjligheten över till nästa person i kön. Om samtliga fem personer väljer att tacka nej eller inte svarar innan tiden löper ut publicerar vi lägenheten igen på hemsidan.

När du börjar söka lägenhet och har ställt dig i en kö (bostadskö, studentbostadskö och trivselbostad)  får du ett meritvärde. Detta värde är ALLTID 0 (noll) eftersom vi tillämpar först till kvarn.

OBSERVERA att du endast bör göra intresseanmälan på de lägenheter du är intresserad av. Tacka heller inte ja till de lägenheter du inte vill hyra. Balticgruppen tar beslut om vilken lägenhet du tilldelas om du, som kandidat till att teckna hyresavtal, tackar ja till flera lägenheter samtidigt.

När publicerar ni nya lediga lägenheter på hemsidan?

Vi har inga bestämda tider under dagen då vi publicerar information om nya lediga lägenheter. Vi lägger ut lediga lägenheter allteftersom de blir tillgängliga.

Varför kan jag inte anmäla mig till vissa lägenheter på Marielund?

Många av lägenheterna på Marielund är så kallade ”trivsellägenheter”, vilket betyder att du måste vara minst 55 år för att teckna ett avtal. På hemsidan ser du om det är en så kallad trivsellägenhet eller inte.

Vad händer när jag anmält mig till en lägenhet?

När totalt fem personer har anmält sig tar vi bort lägenheten från hemsidan. Vi går därefter igenom de fem intresseanmälningarna och gör en kreditupplysningskontroll. När kontrollen är gjord skickar vi ett mail – erbjudande om lägenhet (eller brev med ordinarie post om du valt det som meddelandesätt) med information om nuvarande hyresgäst, telefonnummer och eventuell mailadress. Här får du också information om sista svarsdatum och vilken köplats du hamnat på.

Vi ställer som krav på våra hyresgäster att inte ha betalningsanmärkningar. Har du en eller flera betalningsanmärkningar och anmäler dig på en lägenhet där du hamnar på plats 1-5 underrättar vi dig via ett mail att vi tyvärr inte kan erbjuda dig lägenheten på grund av detta.

Observera att du endast kan få max fem erbjudanden i taget trots att du kan göra obegränsat antal intresseanmälan.

Vad händer när jag tackat ja till en lägenhet?

När du tackat ja till en lägenhet och står först i kö skickar vi ett mail (eller per ordinarie post om du valt detta som meddelandesätt) med hyresavtalet bifogat. Då skriver du ut två exemplar, signerar samtliga sidor och återsänder till oss. Observera att du endast kan tacka ja till en lägenhet i taget.

Tänk på att du endast bör göra intresseanmälan på de lägenheter du är intresserad av. Tacka heller inte ja till de lägenheter du inte vill hyra. Balticgruppen tar beslut om vilken lägenhet du tilldelas om du, som kandidat till att teckna hyresavtal, tackar ja till flera lägenheter samtidigt.

Observera att du endast kan tacka nej till tre (3) lägenheter. Sedan avregistreras du från din köplats.

När och hur får jag mitt kontrakt?

Se ovan. När vi får in avtalet från dig signerar vi det och godkänner det i vårt system. Vi skickar tillbaka ditt exemplar av avtalet per post, tillsammans med de första hyresavierna och eventuell inflyttningsinformation.

När kan jag hämta ut mina nycklar?

Normalt kan du alltid hämta ut dina nycklar under våra ordinarie kontorstider (klockan 08.00–17.00 under september till maj och klockan 08.00–16.00 under juni till augusti, lunchstängt klockan 12.00–13.00) samma dag som ditt avtal börjar gälla. Tänk på att den avflyttande hyresgästen har rätt att behålla nycklarna fram till klockan 12 den dagen.

Om du har möjlighet att flytta in tidigare efter överenskommelse med avflyttande hyresgäst måste du ha en underskriven fullmakt med dig från avflyttande hyresgäst vid utkvitteringen av nycklarna. Fullmakten kan avflyttande hyresgäst skriva ut från hemsidan (eller skrivas för hand) som tas med sig vid besiktningen, skickas till oss per post eller lämnas till dig innan du hämtar ut nycklarna.

Vårt kontor finns i centrala Umeå på Kungsgatan 55, 1 trappa.