Vanliga frågor från våra hyresgäster

Hur skapar jag en användare?

Gå in på Mina sidor och klicka på Registrera användare. Fyll i den information som är nödvändig (*). Övrig information är valfri.

Varför kan jag inte anmäla mig till vissa lägenheter på Marielund?

Många av lägenheterna på Marielund är så kallade ”trivsellägenheter”, vilket betyder att du måste vara minst 55 år för att teckna ett avtal. På hemsidan ser du om det är en så kallad trivsellägenhet eller inte.

Vad händer när jag anmält mig till en lägenhet?

När totalt fem personer har anmält sig till en lägenhet avpubliceras den från hemsidan. Vi går därefter igenom de fem intresseanmälningarna genom att göra en så kallad kreditupplysningskontroll på dessa fem personer. Det betyder att vi tittar på om personerna har betalningsanmärkningar. Om någon av personerna har betalningsanmärkningar skickas ett mail (eller per ordinarie post om du valt detta som meddelandesätt) till denne och denne har tyvärr ingen möjlighet att titta på lägenheten, även om personen är först i kö av de fem.

När kontrollen är gjord skickas ett mail (eller per ordinarie post om du valt detta som meddelandesätt) till personerna med information om nuvarande hyresgäst, telefonnummer och eventuell mailadress. Tid för sista svarsdatum och vilken plats du hamnat på finns även med.

Vad händer när jag tackat ja till en lägenhet?

När du tackat ja till en lägenhet och står först i kö skickar vi ett mail (eller per ordinarie post om du valt detta som meddelandesätt) med hyresavtalet bifogat. Då skriver du ut två exemplar, signerar samtliga sidor och återsänder till oss.

När och hur får jag mitt kontrakt?

Se ovan. När vi får in avtalet från dig signerar vi det och godkänner det i vårt system. Vi skickar tillbaka ditt exemplar av avtalet per post, tillsammans med de första hyresavierna och eventuell inflyttningsinformation.

När kan jag hämta ut mina nycklar?

Normalt kan du alltid hämta ut dina nycklar under våra ordinarie kontorstider (klockan 08.00–17.00 under september till maj och klockan 08.00–16.00 under juni till augusti, lunchstängt klockan 12.00–13.00) samma dag som ditt avtal börjar gälla. Tänk på att den avflyttande hyresgästen har rätt till nycklarna fram till klockan 12 den dagen.

Om du har möjlighet att flytta in tidigare efter överenskommelse med avflyttande hyresgäst måste du ha en skriven fullmakt med dig från avflyttande hyresgäst vid utkvitteringen av nycklarna. Fullmakten kan avflyttande hyresgäst skriva ut från hemsidan (eller skrivas för hand) som tas med sig vid besiktningen, skickas till oss per post eller lämnas till dig innan du hämtar ut nycklarna.

Hur säger jag upp min lägenhet/bilplats?

Tre (3) månader gäller för uppsägning av bostad. När du vill säga upp din lägenhet skickar in uppsägningen till oss per post. Använd dig av uppsägningsblanketten som ligger under Bostadsinformation och ditt bostadsområde eller skriv en egen uppsägning med namn, adress, lägenhetsnummer, telefonnummer och signatur.

Om du väljer att säga upp din lägenhet sägs även din bilplats upp. Om du väljer att säga upp bilplatsen utan att säga upp din lägenhet gäller ofta andra uppsägningstider, normalt en (1), tre (3) eller nio (9) månader. Se ditt avtal för mer information.

Observera att vi inte accepterar uppsägning per e-post, fax eller telefon!

Hur bokar jag besiktning?

Besiktning bokar du genom att ringa till vår växel, telefon 090-71 72 00. Vi besiktar mellan klockan 08.00 och 17.00 alla vardagar då kontoret är öppet. Under sommartid (juni till augusti) stänger kontoret klockan 16.00.

Vad bör jag tänka på vid avflyttning?

Lägenheten ska vara tom och städad vid avflytt. Vi besiktar inte en lägenhet som inte är tom och städad. Då din lägenhet är dåligt städad har du möjlighet att åtgärda detta, dock endast fram till avflyttningsdatum (normalt klockan 12 den första vardagen i månaden). Om avflyttningsdatumet har passerat beställer vi städning från ett städbolag och fakturerar vidare till dig, tillsammans med en faktureringsavgift på 250 kronor.

Att tänka på:

  • Samtliga glödlampor ska fungera vid avflytt.
  • Rengör bakom kyl, frys och spis.
  • Filtret i spisfläkten ska rengöras.
  • Avloppen i golvbrunn och handfat ska vara rengjorda.
  • Om elementen innehåller ett filter ska detta rengöras.
  • Samtliga fönster ska rengöras.
  • Om du använder en tvättcylinder är det bra att du lämnar den i lägenheten vid besiktningen.
  • Samtliga nycklar ska lämnas in vid avflytt, senast klockan 12 första vardagen i månaden. Om nycklar saknas debiterar vi för detta.

Hur fungerar andrahandsuthyrning?

För att du ska kunna hyra ut i andrahand måste du få ett godkännade av din hyresvärd. Blankett för detta finns att hämta på hemsidan under Boendeinformation. Tänk på att det ska finnas skäl till andrahandsuthyrningen. Skäl kan vara utlandsstudier, studier på annan ort eller prova-på-samboskap. (Tänk på att alltid bifoga underlag till utlandsstudier eller studier på annan ort om det är ditt skäl till uthyrningen.) Andrahandsuthyrningen godkänns i 6 månader åt gången. Därefter måste du ansöka om andrahandsuthyrning igen.