ABC – cirkulär bygghandel i Umeå startas

Nu startar 19 företag, tillsammans med Umeå kommun, en cirkulär bygghandel i Umeå. Bygghandeln beräknas öppna hösten 2024.

Byggbranschen genererar stora mängder avfall och idag saknas ett fungerande cirkulärt flöde av överblivet material från byggarbetsplatser i Umeå.

ABC blir ny marknadsplats för byggåterbruk

Nu har 19 företag och Umeå kommun gått samman och startat ABC Umeå ekonomisk förening med syfte att öka kunskap för ökat cirkulärt byggande och bygga upp en bygghandel. Bygghandeln som går under namnet ABC (Anläggning Bygg Cirkulärt) ska ta emot och sälja kvalitetsbedömda bygg- och anläggningsvaror till privatpersoner och företag.  

– I arbetet med att nå klimatneutralitet är ABC Umeå en viktig pusselbit. Genom att gå samman med andra aktörer kan vi hitta en systematik och arbetsprocesser för ökat cirkulärt byggande, säger Roger Granberg, fastighetschef Balticgruppen.

ABC på Gimonäs

Marknadsplatsen ABC är planerad att uppföras på Gimonäs. Den befintliga Returbutiken kommer att nyttjas för att hjälpa till att driva återbruksmarknaden åt den ekonomiska föreningen.

Dessa företag går in medlemmar

Balticgruppen, Beijer Byggmaterial, Contractor, Fort-Knox, Länsförsäkringar Västerbotten, Magnolia, Martinsons, Nordmark & Nordmark, OF Bygg, Ragnsells, Selbergs Entreprenad och VNB Byggproduktion.

7 företag går in som partners

Bostaden, Handelsbanken, PEAB, Rekab, Skanska, Tyréns och Vakin.

Läs hela pressmeddelandet här: https://www.mynewsdesk.com/se/umea/pressreleases/19-foeretag-startar-cirkulaer-bygghandel-i-umeaa-3329503