Ny cocktailbar öppnar i Utopia

Nu står det klart att Umeå får en ny cocktailbar – Facit Bar. Bakom satsningen står Jörgen Engdahl, ägare till de välrenommerade restaurangerna Harlequin samt Hunger och Törst, som tillsammans med den prisbelönta bartendern Emil Åreng startar en ny bar i gallerian Utopia.

Facit Bar kommer endast att arbeta med svenska producenter och ambitionsnivån är hög – Facit Bar ska sätta Umeå på cocktailkartan.

I ett pressmeddelande beskriver Jörgen Engdahl den nya satsningen så här:

– Jag har velat göra det här ett tag nu, eftersom jag tycker att Umeå behöver en bar med höga ambitioner, ett vuxet uteställe. Nu med de här lokalerna, det faktum att Balticgruppen öppnar upp detta unika läge i Utopia och att jag fått med Emil Åreng på tåget så kan jag inte vänta på att få trycka på knappen.

Emil Åreng – som utsetts till både Sveriges och Skandinaviens bästa bartender – har värvats till Facit Bar.

– Det är kul att få starta upp något tillsammans med Jörgen, Janne och deras team och väldigt roligt att öppna en bar med enbart svenska producenter och visa upp hur världsledande vi är. Facit Bar ska sätta Umeå på cocktailkartan globalt och sätta standarden för hur man ska jobba i både uttryck och service. Jag är sjukt peppad på att komma tillbaka till stan och verkligen göra något nytt! Det här är inte inspirerat av vare sig New York eller Berlin – vi är inspirerade av Sverige, säger Emil Åreng.

I Utopia ligger Umeås nya cocktailbar

Facit Bar tar plats i gallerian Utopia, mitt i centrala Umeå med utsikt mot Rådhustorget, och med egen entré mot gågatan Kungsgatan. Dessutom kommer en eventlokal med plats för cirka 150 personer byggas i källarvåningen (där butiken Ohlssons Tyger tidigare låg).

Det unika och centrala läge som Facit Bar får är summan av en tät kommunikation med mellan hyresgäst och fastighetsägare. Balticgruppen jobbar långsiktigt för att skapa ett attraktivt Umeå med ett levande centrum, där Utopia är en viktig mötesplats för Umeåborna. Facit Bar blir ytterligare ett tillskott i gallerian och till Umeå.

David Carlsson, vd och koncernchef på Balticgruppen, kommenterar etableringen så här:

– Den senaste tiden har samverkan visat sig vara viktigare än någonsin och nu ser vi ett kvitto på ett lyckat sådant. Därför känns det extra roligt att Facit Bar tar plats i Utopia – med ett nytt och spännande koncept som kommer sätta Umeå på barkartan.

Anpassningarna av lokalen inför öppningen av Facit Bar kommer starta under våren 2021.