Ökad efterfråga på coworking – Great Hub City utökar

Efterfrågan på coworking växer, den internationella trenden som kommit till Sverige och till Umeå märks tydligt på Great Hub City – som sedan årsskiftet är fullbelagt – och därför utökar man nu verksamheten.

Mitt i centrala Umeå, ovanför gallerian Utopia, ligger Great Hub City. Här erbjuds kunskapsintensiva bolag möjlighet att hyra kontor eller kontorsplats som löper på korta kontrakt. Trycket på denna typ av flexibla kontorslösningar har den senaste tiden ökat och samtliga 50 platser på Great Hub City är sedan årsskiftet bokade. I takt med den ökade efterfrågan väljer man nu att utöka verksamheten genom att tillföra ytterligare sex rum, vilket innebär ett tillskott på 20 kontorsplatser.

Matilda Henningsson, Community Manager Great Hub, beskriver det ökade behovet i ett pressmeddelande så här:

 – Konceptet coworking har länge varit en internationell trend och det är glädjande hur vi ser att den slår i Umeå. Målet är att Great Hub ska vara en mötesplats för näringslivet. Vi välkomnar både nystartade som etablerade företag till hubbarna. Det företagen har gemensamt är att de är kunskapsintensiva och vill finnas i ett större sammanhang.

Både enmansföretag och större välkända nationella bolag har fått upp ögonen för konceptet coworking. Matilda tror den ökade efterfrågan beror på att en flexibel kontorslösning behövs bland dagens företag.

– Vi tror starkt på att det kommer att finnas ett behov av klassiska kontor – kontor som exempelvis kan användas som en konkurrensfördel för att attrahera rätt medarbetare – men det behöver även finnas fler flexibla kontorslösningar. Lösningar som passar bolag som vill växa eller krympa, företag som vill sitta tillsammans med andra eller företag som snabbt kan behöva ställa om sin verksamhet efter förändrade behov.

De förändrade behoven märks exempelvis under rådande pandemi och Matilda ser att en del av efterfrågan kan kopplas till önskemål om korta kontrakt.

I Umeå finns ett flertal aktörer som erbjuder coworking. Great Hub City är Umeås första företagshubb för coworking och öppnade för cirka två år sedan. I Umeå universitetsstad ligger Great Hub Campus, den andra coworkingytan inom Great Hub, som öppnade för drygt ett år sedan. Fastighetsbolaget Balticgruppen äger och driver Great Hub City och David Carlsson, vd och koncernchef på Balticgruppen, berättar om den viktiga rollen coworking har i företagets erbjudande.  

– I Kunskapsstaden, området mellan centrum och Universitetsstaden, finns ett stort behov av arbetsplatser för kunskapsföretag och coworking är ett sätt att tillgodose det. Dessa entreprenörer och kunskapsintensiva bolag är viktiga för Umeå då de hjälper till att stärka stadens attraktionskraft, vilket behövs för att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare till år 2050, säger David Carlsson.

Mer om Great Hub City

Great Hub erbjuder kunskapsföretag egna kontor eller kontorsplatser samt gemensamma mötesrum och service. Förutom fysiska arbetsplatser finns tillgång till ett nätverk av investerare, mentorer och aktiviteter så som föreläsningar och workshops. Idag har Great Hub närmare trettio olika bolag som medlemmar. I Umeå finns Great Hub på två platser: Great Hub City, ovanför gallerian Utopia, och Great Hub Campus i Umeå universitetsstad. Great Hub City ägs av Balticgruppen och Great Hub Campus är ett samägt bolag mellan Balticgruppen och VK Media. Läs mer på https://greathub.se/