Östra Strandgatan 24 är nominerad till Årets Bygge 2020

Byggnaden Östra Strandgatan 24 är nominerad till Årets Bygge av tidningen Byggindustri. Byggnaden är miljöklassad i Miljöbyggnad Guld och det är Balticgruppen som är både byggherre och fastighetsägare. Balticgruppen har också byggt projektet i egen regi.  

– Det är väldigt roligt att bli nominerade till Årets Bygge. Det är en prestigefull nominering och ett kvitto på ett väl genomfört projekt. Hela projektet, med närhet till Konstnärligt campus stärker kopplingen mellan Umeå centrum och Universitetsstaden, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.   

Projektet har präglats av ett ”tvärtomtänk” då nästan halva husets stommontage skedde uppifrån och ner. Det är en komplicerad fackverkskonstruktion i toppen utgående från kärnan där våningarna hänger ut från något som kan liknas vid kranarmar.   

– Det är en ovanlig konstruktion med en utkragning på tio meter och i och med den har det funnits utmaningar för att även uppfylla kraven för Miljöbyggnad Guld. Det har bland annat inneburit att få in tillräckligt med dagsljus i hela byggnaden – samtidigt som det inte ska bli för mycket solinstrålning, vilket har gått över förväntan, säger Thomas Persson, vd Balticgruppen Bygg samt projektchef för det nya kontorshuset.  

Byggnaden är ritad av Wingårdhs Arkitekter och är byggd i betong, stål och massivt trä. Den inrymmer kontor och restaurang med hyresgäster som WSP, Sartorius och Tonka. Investeringen har uppgått till cirka 240 miljoner kronor. 

Vinnaren presenteras den 31 mars vid Byggforum 2020 i Stockholm.