Tonka utökar på Östra Strandgatan 24

Restaurang Tonka fortsätter satsa och fördubblar nu sin lokalyta.

Sedan 2019 har restaurang Tonka legat i det miljöprofilerade kontorshuset på Östra Strandgatan 24. Läget intill Umeälven är oslagbart och gör att matgästerna både kan njuta av de norrländska råvarorna och den vackra utsikten.

Restaurangens senaste tillskott är den nya terrassen mot älven, som stod klar 2020 och i höst utökas den runt hörnet mot Kyrkbron. Terrassen kommer ha plats för ett femtiotal gäster när restriktioner lyfts. Tonka fortsätter även utveckla sin verksamhet och fördubblar nu restaurangens invändiga yta. Den totala restaurangen blir därmed cirka 500 kvadratmeter och får plats för ungefär 180 sittande gäster.

I det miljöprofilerade kontorshuset på Östra Strandgatan 24 i Umeå ligger restaurang Tonka i bottenplan. Foto: Maria Brorsson.

Tonka håller öppet under ombyggnationen och i november 2021 beräknas restaurangen stå klar.

– Det är glädjande att Tonka fortsätter att satsa. Restaurangen är ett perfekt komplement till huset och området. Den bidrar till att fler människor rör sig här och platsen blir på så sätt mer levande och trygg, berättar Jerker Hultman, lokaluthyrare Balticgruppen.

Utvecklingen av området är viktigt för Umeå när stadskärnan expanderar och platsen knyter ihop Umeå centrum med Universitetsstaden, vilket bidrar till att stärka Umeås attraktivitet.

Kontorshuset är designat av Wingårdhs Arkitekter och är miljöklassat i Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta certifieringen inom Miljöbyggnad och ställer höga krav på bland annat ljusinsläpp, akustik och ventilation. Att bygga hållbart är en del av Balticgruppens strategi för att Umeå ska nå 200 000 invånare 2050 genom hållbar tillväxt.

Klicka här för att läsa mer om restaurang Tonka på Östra Standgatan 24 i Umeå