Konstnärligt campus

Arenan för arkitektur, konst och design

Konstnärligt campus inspirerande miljö utmärker sig i Sverige, men även i Europa och övriga världen. Vad gäller utvecklingen av områdets nya fastigheter är det ett tydligt exempel på vad som blir möjligt när vi samarbetar med arkitekter som utmanar oss, tänker helhet och långsiktigt. I nära samverkan med Umeå universitet och Umeå kommun lyfte vi, tillsammans med arkitektbyråerna, blicken från enskilda byggnader till ett samhällsperspektiv. Utifrån Balticgruppens uppdrag ville vi bidra till att både främja kreativa utbildningar och verksamheter samt skapa förutsättningar till ett hållbart liv i en trygg stad för alla som lever och rör sig i området. Konstnärligt campus ägs idag av Campus X.   

Fakta

Arkitektkontor
Henning Larsen Architects
Arkitektkontor
White Arkitekter
Utvecklingsperiod
2009 – 2012
Ägare
Campus X
Samarbetspartner
Umeå universitet
Samarbetspartner
Umeå kommun
Förvaltare
Balticgruppen

Om området

Konstnärligt campus ligger vackert beläget vid Umeälven, i ett område som vi är övertygade om ligger i framtidens utökade stadskärna. Koncentrationen av människor som finns i centrum, Universitetsstaden och flödet däremellan gör att Umeås centrum sakta utvidgar sig och kopplas samman i denna riktning.

”På Konstnärligt campus vid Umeälven möts kreativa människor från hela världen”

Om uppdraget

I nära samverkan med Umeå universitet och Umeå kommun fick Balticgruppen i uppdrag att utveckla och bygga nya fastigheter på det gamla industriområde där Konsthögskolan och Designhögskolan redan verkade. Syftet var att skapa plats för ett flertal av Umeå universitets konstnärliga utbildningar. Under en tidig fas i processen identifierades också behovet av en arkitekthögskola i norra Sverige.

Om fastigheterna

Den nya Arkitekthögskolan invigdes år 2010 och Bildmuseets nya lokaler färdigställdes år 2012. Fastigheterna knöts samman med en ny souterrängbyggnad som bland annat innehöll kafé, bibliotek och det digitala experimentlabbet Humlab-X. Alla nya fastigheter ritades av den mångfaldigt belönade arkitektbyrån Henning Larsen Architects i samarbete med White Arkitekters Umeåkontor. Utmärkande för de nya fastigheterna i området är de väl bearbetade fasaderna i lärkträ. Flera av byggnaderna har nominerats till olika arkitekturpriser. Beståndet förvaltas idag av oss på Balticgruppen och ägs av bolaget Campus X.

Konstnärligt campus idag

Idag har Konstnärligt campus utvecklats till en arena för utbildning, forskning och yrkesverksamhet inom arkitektur, design, konst och digital kultur. Här finns internationellt erkända Designhögskolan, Arkitekthögskolan som är den första i Sverige med en konstnärlig profil och Konsthögskolan där det läggs stor vikt vid det individuella uttrycket och konstens kritiska potential. Tillsammans med verksamheter som Bildmuseet och eXpression Umeå sjuder området av kreativitet.Under år 2020 öppnar även Umeås nya science center Curiosum, där Balticgruppen Bygg ansvarar för projektet tillsammans med NCC.

Bildgalleri

Karta

Kontakta oss gärna om du vill veta mer

  • Sara Axelvern

    Affärsansvarig uthyrare
    090-14 46 24