Bostäderna på Utopias tak uppmärksammas i nationell tidning

När stadskärnans utrymme är begränsat behöver vi hitta andra lösningar för att tillföra fler bostäder till centrum. Detta har möjliggjorts med vårt projekt Glitne – som bidrar med 49 unika lägenheter – ovanpå gallerian Utopias tak. Nu uppmärksammas projekt och byggnadskonstruktionen i ett reportage i tidningen Svenskt trä.

Förtätning är en nyckel i Umeås hållbara tillväxt och för våra projekt i centrala Umeå har vi en ambition att addera fler funktioner än handel. Till centrum vill tillföra fler bostäder, mötesplatser och lokaler för kunskapsföretag. När fler människor rör sig i centrum under fler av dygnets alla timmar skapar vi också förutsättningar för en trygg stadskärna.

Eftersom vår stadskärna har ett begränsat utrymme har vi därför tittat på andra möjligheter för att tillföra bostäder hit. Att bygga på existerande byggnader är ett sätt att göra det och tillsammans med våra samarbetspartners har detta möjliggjorts tack vare en nytänkande lösning på taket av gallerian Utopia – projekt Glitne.

Bostadsrätterna på Utopias tak bidrar till att fler människor kan bo i centrum.

Trä – en viktig stomme i projektet

Förutom att trä är ett förnybart och klimatsmart alternativ är det framför allt den låga vikten av byggelementet som varit viktig i förverkligandet av projekt Glitne. Genom att använda kortslimmat trä (KL-trä) blir varje kubikmeter ungefär fem gånger lättare än vid användandet av betong, vilket har varit ett avgörande val när man bygger på en existerande byggnad. I projektet har cirka 1500 kubikmeter KL-trä använts.

Det här är bostadsrättsföreningen Glitne

Det är den danska och prisbelönta arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group, som ritat Glitne. I bostadsrättsföreningen finns 49 lägenheter, från ettor till fyror, där flera bostäder är byggda i två plan. Den gemensamma innergården och de rymliga balkongerna skapar en grön och tyst oas för de boende – med en storslagen utsikt över centrum. I föreningen finns dessutom ett gemensamt spa med relaxavdelning, bastu och bubbelpool.

Glitne i stort reportage i tidningen Svenskt trä

I det senaste numret av tidningen Svenskt trä uppmärksammas Glitnes byggkonstruktion. Du kan läsa mer om projekt och dess unika konstruktion – där KL-trä har varit en viktig stomme i projektet.

Till Svenskt trä sammanfattar David Carlsson, Balticgruppens vd och koncernchef, Glitnes bidrag till centrum så här:

 ”Vi vill att varje projekt som vi gör ska tillföra något till staden och bidra till att Umeå blir en bättre och trevligare stad att leva och verka i. Tanken med kvarteret har varit att bygga en egen liten stad i staden, med butiker, restauranger, hotell, skola och lägenheterna högst upp som juvelen i kronan.”

Läs artikeln om Glitne på svenskttra.se här

Klicka här för att ta del av hela reportaget och tidningen Svenskt trä

Läs mer om projekt Glitne här

Fakta om projektet

Arkitekt: BIG och Link arkitektur
Konstruktör: Sigma Civil
Träkonstruktör: Martinsons