Nu öppnar Coop-butiken på Östra Station i Umeå

Den 25 april inviger Coop sin butik på Östra Station i Umeå – och Coop blir därmed den första hyresgästen som flyttar in i det nya och hållbara området. Innan året är slut kommer alla bostäder samt butiks- och kontorslokaler ha tillträtts. 

Den första etappen av projekt Östra Station i Umeå påbörjades i slutet av 2021. I etapp ett uppförs två byggnader: Ett kontorshus och ett bostadshus.

Kontorshuset inrymmer kontorslokaler, restaurang och gym. Bostadshuset får 78 bostadsrätter och i entréplanet öppnar en frisörsalong och en livsmedelsbutik.

Projektet är starten på ett nytt stadsdelscentrum och bidrar till att knyta ihop Umeå centrum med Universitetsstaden.

David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen, beskriver betydelsen av Östra Station så här:

– Vår vision är ett Umeå som når 200 000 invånare år 2050 genom hållbar tillväxt. Det tror vi sker bäst genom att bygga tät blandad stad i området vi kallar för Kunskapsstaden, området i och mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. När vi utvecklar denna plats kan vi ta vara på den befintliga infrastrukturen såsom vägar, ledningsnät, buss- och tågstation med mera, och utveckla den, istället för att anlägga nytt. På så sätt växer vi så hållbart vi kan i Umeå genom att vi blir hållbarare per invånare.

David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.

Majoriteten av Balticgruppens projekt finns i Kunskapsstaden och dessa befinner sig i olika skeden, exempelvis Hamrinsberget, fortsättningen på Östra Strandgatan, Götgatsplatsen och Älvsikt.

Fullt uthyrt och slutsålt

Det har varit ett stort intresse för området Östra Station, som ligger granne med bostadsområdet Öbacka strand, Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet.

Kontorshuset blir ett av Sveriges högsta kontorshus som byggs med en stomme i trä och här är samtliga lokaler uthyrda. Bostadshusets alla 78 lägenheter är sålda och butikslokalerna är uthyrda.

Coop öppnar i bostadshuset entréplan.

Invigning av Coop den 25 april

Projektet går nu in i slutfasen och inflyttningarna startar våren 2024. Coop blir den första hyresgästen att flytta in i sin nya butikslokal, vilken är placerad i bostadshusets entréplan.

–  Coop Östra Station kommer att utmärka sig som vår konceptbutik med många smarta och moderna tekniska lösningar. Men framför allt kommer butiken att förenkla vardagen för våra medlemmar och kunder som bor i området eller arbetar i närheten. Jag hörde om en person på Öbacka Strand som just sålt sin bil med motiveringen att den inte behövs nu när Coop-butiken öppnar. Den här typen av stadsdelsbutiker har verkligen en viktig roll att fylla, säger Henrik Skyttberg, vd för Coop Nord.

Henrik Skyttberg, vd Coop Nord.

En livsmedelsbutik är ett efterlängtat tillskott för det stora upptagningsområdet och det har varit en av pusselbitarna i Balticgruppens vision för området.

Flera faktorer har bidragit till det höga intresset för Östra Station. Så här förklarar Sara Axelvern, affärsansvarig uthyrare Balticgruppen:

– Hållbarhetsperspektivet har såklart varit viktigt för hyresgästerna. Förutom att Östra Station är ett självklart nav för kommunikationer, med närhet till tåg, lokal- och länstrafik, har det blandade utbudet också betydelse.

Sara fortsätter:

– Med Östra Station skapas en plats för ett enkelt och smidigt liv – där mixen av bostäder, kontor, service, gym, restauranger, livsmedelsbutik, frisör, caféer och lösningar inom hållbara kommunikationer bidrar till det. Nu börjar den målbilden bli till verklighet.

Sara Axelvern, affärsansvarig uthyrare Balticgruppen.

Aktuella hyresgäster till Östra Station

I kontorshuset blir Skatteverket den första hyresgästen som får tillträde till sin lokal. Därefter tillträder kontorshyresgästerna Telia, Norrtåg, Coop Nord samt NCC.

Under hösten är planen att frisörsalongen Hårizont samt träningsanläggningen Umeå Sport & Motion ska öppna, och i slutet av 2024 får området sin första restaurang när Heat Umeå slår upp dörrarna i kontorshusets entréplan. 

Medvetna val med omtanke för miljö och hälsa

Byggnaderna på Östra Station projekteras och produceras för att möta kraven Miljöbyggnad ställer. Det innebär att husen utförs med högre kvalitéer än de byggregler som styr all byggnation, med omtanke om en förbättrad inomhusmiljö samt lägre energiförbrukning.

Kontorshuset ska uppnå den högsta nivån, Miljöbyggnad Guld, och bostadshuset får Miljöbyggnad Silver.

Bakom projektets första etapp står fastighetsbolaget Gazette. Bolagets ägs av Balticgruppen och mediekoncernen VK Media.

Mer läsning

Klicka här för att läsa mer om projekt Östra Station

Klicka här för att ta del av fler projekt