Kontorshuset på Östra Station är fullt uthyrt

Östra Station är ett nytt och hållbart område som växer fram mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. I den första etappen uppförs ett bostadshus samt ett kontorshus i trä – och intresset för dessa har varit stort. Nu är hela kontorshuset fullt uthyrt.

Granne med tågstationen Umeå Östra och ett stenkast från Norrlands universitetssjukhus ligger Östra Station. Det är samhällsutvecklaren Balticgruppens största pågående projekt och här planeras det för fler byggnader. Området kommer inrymma en mix av bostäder, kontor, service, gym, restauranger, livsmedelsbutik, caféer och lösningar inom hållbara kommunikationer.

Hög efterfrågan på kontorslokaler i attraktiva lägen

Med ungefär ett år kvar till inflyttning är kontorshuset fullt uthyrt. Utöver restaurangkedjan Heat Restauranger samt träningsanläggningen Umeå Sport & Motion som öppnar i huset flyttar bland andra kontorshyresgästerna NCC, Coop Nord, Skatteverket och Norrtåg hit.

Så är kommenterar David Carlsson det höga intresset för Östra Station:

– Moderna lokaler i attraktiva lägen i Umeå är fortsatt starkt eftertraktade – och Östra Station är ett av dessa lägen. Närheten till tågstationen Umeå Östra, bussterminalen vid Norrlands universitetssjukhus och det övriga utbud som finns här med livsmedelsbutik, restaurang och gym bidrar till den levande och hållbara plats vi vill att Östra Station ska vara, både för de som besöker
området, arbetar och bor här.

Det här är Östra Station etapp 1

Visionen för Östra Station är en plats för det enkla, smidiga och hållbara livet. Utvecklingen av området inleddes 2021 och den första etappen omfattar två hus; ett bostadshus med 78 bostadsrätter, varav 77 lägenheter är sålda, och en Coop-butik i entréplan samt ett kontorshus i trä med en träningsanläggning och en restaurang. Husen är ritade av Wingårds Arkitekter.  

Ett nytt landmärke i trä

Kontorsbyggnaden får elva våningar inklusive källare, med en uthyrningsbar yta (LOA) om cirka 10 000 kvadratmeter, och huset har uppmärksammats flera gånger för sin trästomme. Det blir ett av Sveriges högsta kontorshus i trä och kommer stoltsera med en höjd på cirka 40 meter över marken – och blir därmed ett nytt landmärke för Umeå. Valet av trästomme är ett sätt för Balticgruppen att bidra till hållbart byggande.

Utsikten från kontorshusets tionde våning

Kontorshuset blir ett nytt landmärke för Umeå och utsikten blir storslagen. Umeälven och grönområden ligger endast ett stenkast från Östra Station. Foto: Balticgruppen.

Husets hållbarhetsprofil har stor betydelse för hyresgästerna

De tre nedersta våningarna byggs med tung stomme i klimatförbättrad betong. Detta för att möjliggöra etableringen av träningsanläggningen och undvika stomljud. Kontorshuset ska även möta kraven som den svenska miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld ställer. Det innebär högre kvalitéer, exempelvis inom ljud, ljus och ventilation, än de byggregler som styr all byggnation. Guld är den högsta nivån.

Sara Axelvern, affärsansvarig uthyrare Balticgruppen, menar att hållbarhetsaspekten har betydelse för hyresgästerna. Så här säger hon:

– Östra Stations hållbarhetsprofil bidrar helt klart till att företag vill verka här. Idag har företag ett ännu större fokus på hållbarhet och vill bidra till en hållbar omställning. Kontorslokalerna behöver spegla det behovet.

Hon fortsätter:

– På Balticgruppen väljer vi bland annat att certifiera våra nybyggnationer med Miljöbyggnad och det är ett fint kvitto när våra kunder efterfrågar dessa lokaler. Endast ett fåtal byggnader i Umeå uppfyller nivån guld i nuläget men vi hoppas och tror att det blir fler.

Kunskapsstaden – möjliggöraren för ett hållbart Umeå

För att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050 satsar Balticgruppen på förtätning av området Kunskapsstaden. Kunskapsstaden inkluderar området i och mellan Umeå centrum och Universitetsstaden. Genom att tillföra blandstad hit vävs dessa platser samman till en. Det bidrar projekt Östra Station med.

Den första etappen beräknas vara helt klar under 2024.

Läs mer om Östra Station:  https://www.balticgruppen.se/projekt/ostra-station/