Kontorshuset på Strandgatan 24 – i final till Stålbyggnadspriset

Nu står det klart att vår miljöprofilerade kontorsbyggnad på Östra Strandgatan 24 har gått vidare och är en av tre slutfinalister till Stålbyggnadspriset 2021.

För att Umeå ska växa hållbart och nå 200 000 invånare år 2050 behöver vi förtäta området mellan centrum och Universitetsstaden, området vi kallar för Kunskapsstaden. Vi är övertygade om att denna plats ligger i framtidens utökade stadskärna och den utvecklas bäst genom tät blandad stad. En del i det arbetet är uppförandet av byggnaden på Östra Strandgatan 24.

En av tre finalister till Stålbyggnadspriset

Vår miljöprofilerade kontorsbyggnad på Östra Strandgatan 24 har varit ett av sex slutnominerade projekt till Stålbyggnadspriset – och nu har kontorshuset gått vidare till final.

”En kontorsbyggnad där man har utnyttjat byggmaterialen stål-trä-betong där de passar som bäst. En hybridkonstruktion där stålets fördelar lyfts fram på ett genomtänkt sätt.”

Motiveringstext

Stålets betydelse

Konstruktionen är en så kallad hybridkonstruktion, vilket innebär att huset är uppfört i flera material som betong, stål och massivt trä. Projektet har präglats av ett ”tvärtomtänk” då nästan halva husets stommontage skedde uppifrån och ner och tack vare stålkonstruktionen har en utkragning på nästan tio meter möjliggjorts.

Huset är ritat av Wingårdhs Arkitekter och har den högsta svenska miljöcertifieringen, Miljöbyggnad guld. Det innebär högre kvalitéer än de byggregler som styr all byggnation, med omtanke om ett förbättrat inomhusklimat, lägre driftskostnader och som bidrar till en hållbar framtid.

Idag är kontorshuset fullbelagt med kunskapsföretag och i bottenplan ligger restaurang Tonka. Här finns en rogivande utsikt över Umeälven, i kombination med närheten till en kreativ miljö på Konstnärligt campus.

Priset delas ut av Stålbyggnadsinstitutet den 28 oktober

Det är Stålbyggnadsinstitutet står bakom utmärkelsen för att uppmärksamma arkitekter, ingenjörer och företag som använt stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid. De två andra finalisterna är Folke Bernadottes Bro i Stockholm samt Sofias bro i Helsingborg. Vinnaren offentliggörs vid Stålbyggnadsdagen torsdag 28 oktober i Stockholm.

Klicka här för att läsa mer om finalisterna till Stålbyggnadspriset

Klicka här för att läsa mer om projektet