Östra Station når en milstolpe – taken är på plats

Nu når projekt Östra Station en viktig milstolpe – båda hustaken är på plats. Den första etappen beräknas stå klar 2024.

December 2021 inledes projekt Östra Station och den första etappen omfattar två hus, ett bostadshus och ett kontorshus.

Det här är den första etappen

Bostadshuset inrymmer 78 lägenheter och huset får sju gemensamma takterrasser som de boende kan använda. Terrasserna får olika teman med plats för aktivitet, avkoppling och umgänge. På en av terrasserna planeras för en fast grillyta.

I husets entréplan ska Coop samt frisörsalongen Hårizont öppna. Illustration: Wingårdhs.

Kontorshuset får elva våningar, inklusive källare, och åtta av dem byggs med trästomme. Huset blir cirka 40 meter högt och blir därmed ett av Sveriges högsta kontorshus med stomme av trä.

De tre nedersta våningarna byggs med tung stomme, i klimatförbättrad betong, för att möjliggöra Umeå Sport & Motions träningsanläggning. Genom att använda tung stomme kan vi etablera ett gym i huset trots utmaningar med ljud som uppstår från gymmet.

Utöver träningsanläggningen fylls huset med kontorshyresgäster och i entréplan öppnar restaurang Heat Umeå.

Den första etappen består av två hus: ett bostadshus och ett kontorshus. I kontorshuset etablerar Umeå Sport & Motion en träningsanläggning och i husets entréplan öppnar Heat Restauranger. Illustrationer: Wingårdhs.

En viktig milstolpe i projektet när taken är på plats

Stommarna är resta och nu är husens tak på plats. Projektet har därför nått en viktig milstolpe och kan under kommande vintermånader gå in i en alltmer intensiv fas invändigt.

De båda husen beräknas ska stå klara 2024.  

Läs mer om projektet här: https://www.balticgruppen.se/projekt/ostra-station/