Radhusen

Ett hem med konstraster

För våra projekt i centrala Umeå har vi en genomgående ambition att inkludera fler funktioner än handel. Vi vill bidra genom att tillföra fler boenden, mötesplatser och lokaler för kunskapsföretag. När vi gemensamt arbetar för ett centrum där människor lever och rör sig dygnet runt skapar vi förutsättningar för en trygg stadskärna. Förtätning är en viktig nyckel i Umeås hållbara tillväxt. Vår projektidé baserades på att göra det mesta möjliga av byggnaderna i kvarteret Forsete för att ta vara på stadskärnans begränsade utrymme. En viktig aspekt i utvecklingen av kvarteret var att tillföra fler bostäder i centrum. Tillsammans med våra samarbetspartners landade vi i nytänkande lösningar på taket av Utopiagallerian.

Fakta

Arkitektkontor
White Arkitekter
Färdigställt
2017
Radhus
10 st
Boendeyta
125-154 kvm

Om projektet

Inom projektet utforskade vi möjligheten till fler bostäder genom ny- och påbyggnad. I samarbete med White arkitekter skapande vi plats för en ny typ av boende mitt i centrum. Resultatet är de för Sverige unika Radhusen belägna på gallerian Utopias tak, fem våningar ovanför torgets myller, med en lugn och gemensam innergård som kontrast till stadens puls. Det unika läget karaktäriseras både av närheten till stadens möjligheter och den vackra utsikten över centrum och Umeälven.


”Ett urbant boende, mitt i staden, designat för att vara så praktiskt och enkelt som möjligt, säger lennart sjögren, ansvarig arkitekt”

Om fastigheterna

Under arbetet med radhusen fanns en ambition om att bygga underhållsfria hus. Fasaderna består därför av specialbearbetat och stryktåligt glas, där glaskonstnären Monica Edmondson från Tärnaby gett varje radhus en unik prägel.

Radhusens boendeyta är 125 kvm, undantaget det större hörnhuset på 154 kvm. Bostädernas standard är genomgående hög med exklusiva materialval och planlösningen är luftig. Alla radhus har terrass, uteplats och tillgång till gemensam gårdsyta.