Utopia

Livet i centrum

I ett växande Umeå utvecklas stadskärnan genom att bebyggelse koncentreras, centrum breder ut sig och nya rörelsemönster skapas. Vi vill bidra till en trygg stad genom att skapa förutsättningar för ett centrum där människor lever och rör sig dygnet runt. Under ca åtta år har vi utvecklat Umeås mest centrala citykvarter till en av norra Sveriges största galleria, Utopia Shopping.

Fakta

Arkitektkontor
White Arkitekter
Kommersiell utveckling
Ramboll
Utvecklingsperiod
2013-2015
Kommersiell yta
19 000 kvm

Om området

Citygallerian Utopia ligger mitt i centrala Umeå och binder med sina tre entréer samman Vasaplan, Kungsgatan och Rådhustorget på ett helt nytt sätt.

Om gallerian

Här finns handel, caféer, gym och restauranger fördelat på tre våningsplan och en yta på ca 19 000 kvadratmeter. Det invändiga torget utgör ett väderskyddat komplement till Rådhustorget utanför. I Utopia finns plats både för informella möten, underhållning och evenemang. Det är en galleria som andas nutid och storstadskänsla med en genomgående hög kvalitet i design- och materialval. Dagsljuset från den vackra takfönsterkupolen skapar en öppen och luftig miljö och den generösa takhöjden ger överskådlighet över gallerians olika våningsplan. Konsten i hela kvarteret Forsete är integrerad i arkitekturen, till skillnad från konstverk i många andra offentliga byggnader. Den karaktäristiska mönsterbild som konstnären Monica L Edmondson har skapat går exempelvis igen i Utopias fasad mot Kungsgatan och i gallerians innertak.

Om fastigheten

Den ljusa och rymliga gallerian Utopia öppnades etappvis från hösten 2013 till våren 2015 och har gett ny energi till Umeås centrumhandel. White Arkitekter utformade kvarteret Forsetes exteriör och retailkonsulterna Ramboll (fd Ågren Konsult) står bakom Utopias interiör.

Bildgalleri

Karta

Kontakta oss gärna för mer information

  • Mona Lidén

    Centrumledare Utopia
    090-14 46 44