Umeå Sport & Motion öppnar sin fjärde träningsanläggning – på Östra Station i Umeå

Umeå Sport & Motion har tecknat ett hyresavtal med fastighetsägaren Balticgruppen om att öppna en träningsanläggning i den nya och hållbara stadsdelen Östra Station i Umeå. Träningsanläggningen vid Östra Station får ett eget koncept och ska placeras i det planerade kontorshuset, granne med tågstationen Umeå Östra, och blir därmed Umeå Sport & Motions fjärde anläggning.

Umeå Sport & Motion visade tidigt intresse för att öppna en träningsanläggning när det blev klart med planerna för den nya hållbara stadsdelen Östra Station i Umeå. I april 2019 tecknades en avsiktsförklaring med fastighetsägaren Balticgruppen och nu har ett hyresavtal tecknats.

– Vi ser fram emot att öppna Umeå Sport & Motion på Östra Station, en stadsdel med ett fantastiskt läge. Det arbetar 12 000 människor i Universitetsstaden och ungefär 40 000 – 50 000 rör sig i området varje dag. Vi hoppas kunna inspirera flera av dem som bor och arbetar här att börja träna. Träningsanläggningen kommer få ett eget koncept och skilja sig från våra andra anläggningar. Det är en del i vår strategi, berättar Thomas Ahrling, ägare Umeå Sport & Motion.

Stadsdelen bidrar till ett hållbart Umeå
Balticgruppens vision för Östra Station är en stadsdel med utrymme för det enkla, smidiga och hållbara livet. Förtätning av området är en viktig del för den fortsatta utvecklingen av staden – ett Umeå som har 200 000 invånare år 2050 genom hållbar tillväxt – där centrum och Universitetsstaden behöver kopplas ihop när stadskärnan expanderar.

Intresset för Östra Station är stort. Det har varit ett högt tryck både på kontorslokalerna där en stor del av ytan redan är uthyrd och över 90 procent av bostadsrätterna är sålda. På sikt kommer Östra Station fyllas med fler bostäder, restauranger, service – och tillgången till en träningsanläggning har varit efterfrågat.

– Umeå Sport & Motion blir ett viktigt tillskott för Östra Station. Ett blandat utbud av verksamheter är precis det som behövs för att ge människor som bor eller arbetar i stadsdelen goda förutsättningar att agera hållbart och leva ett rörelserikt liv. Det möjliggörs när allt man behöver finns runt husknuten. En mötesplats där träning och hälsa står i fokus är efterlängtat och det är glädjande att Östra Station kan erbjuda detta, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.

Fyra anläggningar med olika koncept
Alla Umeå Sport & Motions anläggningar skiljer sig åt och har olika inriktningar – detta för att stimulera långvarig träning där medlemmarna kan besöka de andra anläggningar för variation. Träningsanläggningen på Östra Station blir drygt 1 600 kvadratmeter stor, vilket är Umeå Sport & Motions näst största, efter den i gallerian Utopia. En fullt utrustad träningsanläggning där ett varierat utbud av gruppträning ska erbjudas och utformningen av omklädningsrummen kommer prioriteras. Den exakta utformningen av lokalen och konceptet kommer presenteras närmare öppning.

– Anläggningen ska nu planeras in i minsta detalj. Ljud, ljus och luft är tre viktiga aspekter vi alltid tittar extra noga på då inomhusmiljön är extremt betydelsefull. Vi vill att alla våra medlemmar ska ha en positiv träningsupplevelse, från det att de kliver in i våra lokaler tills dessa att man är klar, helhetskänslan är viktig och mötet och kommunikationen med vår personal och andra medlemmar spelar också en viktig roll, förklarar Thomas Ahrling.

Det är Wingårdhs arkitekter som ritat husen på Östra Station och byggnaderna ska uppföras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket är en svensk miljöcertifiering. Det innebär att byggnaderna utförs med högre kvalitéer än de byggregler som styr all byggnation, med omtanke om en förbättrad inomhusmiljö, samt lägre energiförbrukning – vilket bidrar till en hållbar framtid. Detta har varit ett viktigt vägval då området har en stark hållbarhetsprofil och att bygga hållbart är en del av Balticgruppens strategi.

Den första etappen av Östra Station som omfattar ett kontorshus, där Umeå Sport & Motion och Skatteverket flyttar in, samt huset med bostadsrätter och en Coop-butik i bottenplan. Byggnaderna beräknas stå klara 2024.

För mer information, vänligen kontakta:

Thomas Ahrling, ägare Umeå Sport & Motion
Telefon: 070-521 84 99
E-post: thomas@usm.nu

David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen
Telefon: 090-71 72 04
E-post: david.carlsson@balticgruppen.se

Mer läsning

Läs mer om Umeå Sport & Motion: https://www.usm.nu/

Läs mer om kontorshuset, där Umeå Sport & Motion öppnar: https://www.balticgruppen.se/nyproducerade-lokaler-pa-ostra-station/

Läs mer om Östra Station: https://www.balticgruppen.se/projekt/ostra-station/